Icon Icon Icon

Twitter

Twitter je društvena (socijalna) mreža koja pripada grupi servisa za mikro-blogovanje. Za razliku od pravog bloga, na tviter možete da postavljate tekstualne unose koji imaju do 140 karaktera. Ovaj broj je izabran po uzoru na prvobitne SMS poruke, koje su imale 160 karaktera - ovih 20 karaktera razlike ostavljeno je za korisničko ime. Zbog ovoga se o Twitteru često govori i kao o 'internetskom SMS-u'. (Wikipedija)

Osnovna ideja Twittera, prema rečima njegovih osnivača Evana Vilijamsa i Džeka Dorsija (Evan Williams and Jack Dorsi), jeste da pruži ljudima mogućnost da dele sa ostalima trenutke svojih života, bilo da su ti trenuci manje ili više bitni. Pošto se ova komunikacija odvija u realnom vremenu, ovakvo deljenje životnih trenutaka daje ljudima osećaj povezanosti i bliskosti sa ostalim korisnicima tvitera, bez obzira na geografsku udaljenost.

Zašto baš Twitter?


Iako na prvi pogled možda ne deluje tako, Tviter je odličan servis za informisanje i komunikaciju. Informacije koje čujete na TV-u ili radiju, prvo ćete pročitati na Tviteru. Ukoliko vam je potrebna neka pomoć, samo to objavite na Tviteru i vrlo brzo će se naći neko ko ima rešenje za vaš problem.
Prva priča koju sam čula o korišćenju tvitera je kada je neki motorciklista ostao bez goriva na putu u Poljskoj (čini mi se). Poslao je preko tvitera poruku gde se nalazi i da mu treba gorivo do prve sledeće pumpe. Posle izvesnog vremena, čovek koji je pročitao njegov tvit, a živeo je u blizini, doneo mu je prekopotrebno gorivo.
Koliko je Twitter moćan kada je reč o nekim akcijama, pročitajte u tekstu Vere Mlađen - Brza i uspešna twitter akcija, za manje od 7 sati.

4 faze Twittera


Kažu da u korišćenju Twittera postoje četiri faze. U početku nam Twitter izgleda dosadan jer ga ne shvatamo. Kasnije, kada uspemo nešto da shvatimo, još uvek nam je dosadan jer svi pišu šta su jeli, gdje su bili, itd. Međutim, s vremenom shvatamo kako preko Twittera možemo pronaći veoma zanimljiv i koristan sadržaj.


0 Response to "Twitter"

Постави коментар

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget