Icon Icon Icon

Uticaj društvenih mreža na omladinu


Uticaj društvenih mreža na omladinu from BloggT

Mentor: Maja Ranković, profesor psihologije
Asistent: Ksenija Dmitrović, tehničar grafičke dorade I/3 

 ZAKLJUČAK

(Dugometražni crtaći zamenjeni su 3D filmovima…)


Virtuelni svet je kreiran tako da predstavlja mesto gde ljudi  mogu da zadovolje svoje fantazije. U početku dovodi do dobrog raspoloženja, daje mogućnost eksperimentisanja identiteta, intimnosti, pripadanja, otklanja frustracije. Virtualnost „oslobađa“ od mnogobrojnih blokada koje čoveka ograničavaju u svakodnevnom životu tako što stvara iluziju anonimnosti.

(Zavisnost od interneta je klinički poremećaj…)


Svaka zavisnost nudi jednu vrstu zadovoljstva. Kreće se od eksperimentisanja, izazova da se proba nešto novo, ako to pruža zadovoljstvo korisnik će uvek bežati od problematične stvarnosti u takvu vrstu nirvane.

(Kasnije se pojavilo masovno korišćenje računara…)


1996 godine prvi put je upotrebljen pojam internet zavisnost, od 2006 god. otvoreno je prvo savetovalište u Srbiji.

(Zavisnost od interneta smatra se poremećajem kontrole impulsa…)


Najčešći internet zavisnici su kreativni, inteligentni, i pomalo usamljeni ljudi, često slabijeg samopouzdanja pa potvrdu svojih vrednosti traže na internetu, a u stvarnom životu nemaju podršku porodice

(Vreme provedeno na računaru tokom dana…)


Treba naglasiti da se kao posledice preterane upotrebe interneta može javiti zanemarivanje obaveza, gubljenje interesovanja, smanjena koncentracija, poremećaj pažnje, problemi u učenju, anksioznost, depresija, manično i depresivno ponašanje.

S obzirom da učenici naše škole najčešće koriste facebook i da ga 90% učenika doživljava kao opasnost a ne zabavu ono što je važno na kraju naglasiti jeste da je veoma važno upoznati se sa svim štetnim posledicama, mogućnostima zaštite, pravilima privatnosti i mogućnostima zloupotrebe,tako da internet bude saveznik i da sluzi edukaciji i optimalnom nivou zabave.


Autor
Maja Ranković, profesor psihologije
Čačak, april 2013. godine






 

0 Response to "Uticaj društvenih mreža na omladinu"

Постави коментар

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget