Icon Icon Icon

Šta je spam i kako se zaštititi?

Zbog velike ekspanzije interneta i  velikog broja korisnika, neko se setio da toj populaciji nametne određeni vid reklamiranja u vidu masovnog slanja e-mail poruka. Definicija spam-a je upravo to:  velika količina mail poruka poslata na veliki broj različitih email adresa bez dozvole krajnjeg korisnika koji prima spam mail.

Ovaj vid reklamiranja je postao vrlo unosan, tako da određene firme nude svoje usluge ovog tipa firmama i pojedincima. U mnogim državama je ovaj vid reklamiranja zabranjen i strogo kažnjiv. Da bi ti ljudi (u daljem tekstu ćemo ih  spameri) uspeli da zaobiđu "ruke zakona" oni primenjuju tehnike "fake mail-a" tako da  im je relativno teško ući u trag. Internet posrednici su u mogućnosti da ovaj vid "reklamiranja" spreče. Ukoliko se vama desi da pocnete da dobijate česte email poruke koje reklamiraju različite proizvode, a pritom su pošiljaoci tih poruka nepoznati ili se smenjuju često, očigledno je da ste na njihovoj spam listi. Da bi ste se rešili ovog problema postoje razna rešenja. 


Kako se zaštiti od spamera i spam poruka?

Verovatno se pitate kako  spameri uspeju da pronađu baš vašu email adresu? Pre nego što dalje nastavite sa čitanjem pogledajte deo našeg teksta o Cookie-ima. Jedan način preuzimanja vaše email adrese može se obaviti i vašim jednostavnim posećivanjem neke web prezentacije. Drugi način je kada posetite neku prezentaciju koja traži da ostavite podatke uključujući i vašu email adresu kako bi server kasnije mogao da vas obavesti o novostima, ili da vas jednostavno obavesti koji je vaš broj ukoliko ste se prijavili na neku nagradnu igru. To su načini na koje se načešće pribavljaju email adrese. Postoji i mogućnost da ukoliko pošaljete neku email poruku na news grupe , gde svako može videti vašu email adresu, i jednostavno je uvrstiti u svoju bazu. Postoje i drugi načini za prikupljanje email adresa ali oni nisu toliko standardizovani tako da ih nećemo pominjati u daljem tekstu. Zaključak je da email ne treba ostavljati na prezentacijama, i da uvek treba imati barem dve email adrese, jednu koja je vaša stalna "zvanična " i jednu na nekom od poznatih besplatnih email servisa kao što su yahoo, hotmail, netscape i drugi. Vašu zvaničnu email adresu koristite samo za komuniciranje sa vašim prijateljima, a ovu drugu koristite za formulare i ostale vrste komunikacija sa drugim servisima interneta. Na taj način umanjićete količine spam poruka ili ih potpuno eliminisati.


Više o ovoj i drugim temama pročitajte na DrenikNet

0 Response to "Šta je spam i kako se zaštititi?"

Постави коментар

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget