Icon Icon Icon

Šta je fišing? (Phishing)



Fišing (engl. Phishing) ili mrežna krađa identiteta je pokušaj krađe podataka korisnika interneta preko lažne internet stranice.

Najčešće se takva lažna internet strana nudi putem elektronske pošte ili preko čata. Pošiljalac poruke navodi žrtvu (osobu koja je primila poruku) da preko linka koji je naveden u poruci pošalje nazad svoje poverljive podatke, kao što su šifre za bankovne račune isl.

Poruka je tako sastavljena da izgleda kao poruka od banke i navodi žrtvu da klikom na dobijeni link pristupi lažnoj internet stranici i da na njoj upiše svoje podatke, koje se zatim proslađuju pošiljaocu.

Lažne internet stranice su tako dizajnerski napravljene da u potpunosti liče na stvarnu internet stranicu banke ili neke druge firme. Jedina razlika je u adresi internet stranice (URL).

Žrtvi može pomoći hitna promena PIN kodova na svojim bankovskim računima.

Fišing je u stalnom porastu i samim tim rastu i rizici u internet poslovanju. Zbog toga razvijaju se mnoge vrste anti-fišing zaštita, koje se ugrađuju u antivirusni softver ili u same aplikacije za internet poslovanje.


Izvor: http://www.cooliranje.com/cool/IT/Internet-sigurnost/104325/Sta-je-fising--Phishing-

0 Response to "Šta je fišing? (Phishing)"

Постави коментар

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget