Icon Icon Icon

Par Facebook saveta

Facebook je najpopularnija društvena mreža,  a samim tim ima i dosta problema sa kojim se korisnici mogu susresti. Administratori Facebook-a ne mogu da odmah ukinu sve stranice koje šire viruse, elektronsko nasilje i sl. Zbog toga Vam navodimo par problema sa kojima se možete susresti i savete za njihovo rešavanje.

1. Postoje brojne aplikacije na Facebook-u koje sadrže viruse koji mogu ugroziti bezbednost vašeg računara. Ove aplikacije mogu lako preuzeti brojne podatke sa vašeg računara i naneti prilično veliku štetu. 


Kako izgledaju ove aplikacije? 

Najčešće su to linkovi koji pokušavaju da privuku Vašu pažnju, kao i   video snimci poznatih ličnosti, fotografije i sl. Pritiskom na ove aplikacije otvara se novi prozor gde se od Vas zahteva da preuzmete flash player i sl. Pritiskom da preuzmete flash player preuzimate virus i Vaš računar trpi veliku štetu. 


Kako prepoznati ovakve stranice? 

Ove stranice često sadrže identičnu adresu poznatih sajtova. Ako primetite bilo kakvu promenu adrese, shvatićete da je u pitanju prevara. 

2. Korisnici se, takođe, susreću sa krađom lozinki za pristup profilu. Lovci najčešće koriste prethodno pomenutu metodu, gde se od Vas traži da preuzmete neku aplikaciju. Onoga trenutka kada Vi pritisnete na dugme za preuzimanje, računar se odjavljuje sa Vašeg facebook naloga. Sledećeg trenutka kada se ponovo ulogujete lovac dobija Vašu šifru i Vaš nalog postaje ugrožen. 

Kako se zaštititi? 

Najvažnije je prepoznati sumnjičave sajtove. Ne ulaziti na sajtove koje Vam nepoznato lice pošalje na chat-u (ako ga imate za prijatelja). Ne otvarati nepoznate sadržaje na Vašoj početnoj strani ili na sumnjičavim facebook stranicama. Potrebno je upozoriti ostale korisnike ili prijaviti stranicu na kojoj ste pronašli bilo kakav sadržaj ovog tipa.



Par dodatnih saveta:

- Nikome nemojte davati Vašu šifru facebook naloga!
- Ne otvarajte stranice koje zahtevaju da "lajkujete" pre nego što ih otvorite

- Koristite verifikaciju računara putem mobilnih telefona
- Ne otvarajte sadržaje pod nazivom "Saznaj ko ti gleda profil?" i sl.
- NIKADA ne koristite istu šifru gmail-a i facebook naloga!

- Podesite privatnost profila!
- Ne prihvatajte zahteve osoba koje ne poznajete!



0 Response to "Par Facebook saveta"

Постави коментар

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget